Автор: РойтерсВ петък американски прокурори обвиниха влиятелния сенатор Робърт Менендес и

...
Автор: РойтерсВ петък американски прокурори обвиниха влиятелния сенатор Робърт Менендес и
Коментари Харесай

Откриха пари и златни кюлчета в дома на американски сенатор, който критикуваше България за корупция. Обвинен е за взимане на подкуп

Автор: " Ройтерс "

В петък американски прокурори упрекнаха авторитетния сенатор Робърт Менендес и брачната половинка му във взимане на рушвет от трима предприемачи от Ню Джърси, което може да усложни напъните на демократите да запазят нежното си болшинство в Сената на Съединени американски щати на изборите следващата година, оповестява " Ройтерс ".  " Менендес се отдръпна краткотрайно от поста си на ръководител на сенатската комисия по външни връзки, до момента в който делото не бъде решено ", съобщи в изказване водачът на болшинството в Сената Чък Шумър, като добави, че Менендес има право на обективен развой. 

Прокуратурата на Съединени американски щати в Манхатън заяви, че 69-годишният Менендес е приел пари в брой и златни кюлчета на стойност стотици хиляди долари в подмяна на това, че е употребявал властта и въздействието си като върховен сенатор на Ню Джърси, с цел да облагодетелства държавното управление на Египет и да попречи на следствията на предприемачите от страна на правоохранителните органи.

непрекъсната корупция и политизирано правораздаване в България. В отворено писмо те призоваха България да почита демократичните полезности и върховенството на закона. Според тях " непрекъснатата корупция, утежняването на медийната независимост, политизирането на правораздаването и други закани за върховенството на закона слагат съществени провокации пред двустранните американско-български връзки ". Тяхното послание бе направено в навечерието на предварителните парламентарни избори през април 2021-а. Според разнообразни изявления, то бе платено през лобистка компания от братя Бобокови.

" Ройтерс " отбелязва, че Менендес е важен съдружник на сътрудника си демократ Джо Байдън, до момента в който президентът се опитва да утвърди въздействието на Съединени американски щати на международната сцена, да събере поддръжка за помощта на Конгреса за Украйна и да дава отпор на засилващия се Китай.

Губернаторът на Ню Джърси Фил Мърфи, демократ, както и няколко други представители на Демократическата партия и членове на Камарата на представителите на Съединени американски щати, приканиха Менендес да подаде оставка от Сената.

" Предполагаемите обстоятелства са толкоз съществени, че компрометират способността на сенатор Менендес да съставлява дейно народа на нашия щат ", се споделя в изказване на Мърфи - който ще назначи краткотраен заместител на Менендес, в случай че той си тръгне.

Менендес обаче съобщи, че няма желание да подава оставка.

" Струва ми се, че някои бързат да съдят един латиноамериканец и да го изместят от мястото му. Няма да си потегли ", съобщи той в изказване късно в петък.

Прокурорите желаят конфискация на имуществото на Менендес, включително домът му в Ню Джърси, кабриолет Mercedes-Benz от 2019 година и към 566 000 $ в брой, златни кюлчета и парите в банковите му сметки.

Обвинителният акт съдържа снимки на златни кюлчета, конфискувани от следователите от вкъщи на Менендес, както и пликове, цялостни с пари, открити в сакове с името на Менендес, окачени в дрешника му. Прокурорите обявиха, че са разкрили повече от 480 000 $ в брой.

Джеймс Смит, помощник-директор на ФБР в Ню Йорк дава конференция с доказателствата против Менендес и брачната половинка му. Пари в брой и златни кюлчета са открити в дома им.

Деймиън Уилямс, върховен федерален прокурор в Манхатън, означи, че на уеб страницата на Менендес се споделя, че като сенатор той не може да принуждава организация да работи в нечия изгода или да въздейства на каузи, свързани с частен бизнес.

" Зад кулисите сенатор Менендес е правил тези неща за избрани хора - хората, които са подкупвали него и брачната половинка му " - сподели Уилямс. Той добави, че следствието продължава.

Менендес съобщи в изказване, че прокурорите погрешно са описали рутинната законодателна работа.

" Превишаването на правомощията на тези прокурори е явно ", сподели Менендес. " Фактите не са такива, каквито са показани. "

Адвокатът на 56-годишната Надин Менендес, която е омъжена за сенатора от 2020 година, съобщи, че тя отхвърля да е направила нарушаване и " пламенно ще се пази " против обвиняванията в съда.

Срещу Мендес е имало и други инспекции

Разследването е третото срещу Менендес, който към момента не е осъждан.

През януари 2018 година федералните прокурори в Ню Джърси прекратиха дело, по което Менендес беше упрекнат, че е приемал частни полети, средства за акцията и други подкупи от богат настойник в подмяна на служебни услуги. Процесът по тези обвинявания през 2017 година приключи в интерес на Мендес пред правосъдните заседатели. Той е бил разследван и през 2006 година

Правилата на Демократическата партия в Сената изискват всеки член, упрекнат в закононарушение, да се откаже от лидерския си пост, макар че може да го възобнови, в случай че бъде приет за почтен. Очаква се сенатор Бен Кардин още веднъж да влезе в ролята на ръководител на Комисията по външни връзки, както направи след обвиняването против Менендес през 2015 година

Менендес, който кара трети мандат, съобщи, че ще се стреми към преизбиране и през идната година.

Разследването може да усложни напъните на демократите да разширят нежното си болшинство от 51-49 места в 100-членния Сенат, макар че Ню Джърси не е избирал републиканец в Сената от 1972 година насам.

Американец от кубински генезис, Менендес е най-твърдият съперник от демократите срещу всяка стъпка на администрацията на Байдън за намаляване на политиката по отношение на Куба и Венецуела.

Той също по този начин е един от най-яростните критици на Саудитска Арабия и престолонаследника Мохамед бин Салман в Сената, като изключително се опълчва на огромни оръжейни покупко-продажби за кралството.

Наказателните обвинявания против членове на 100-местния Сенат са относително редки. Тед Стивънс, някогашен републикански сенатор от Аляска, беше приет за отговорен в корупция през 2008 година, само че след това присъдата беше анулирана заради нарушавания на прокуратурата. Лари Крейг, републиканец от Айдахо, е задържан за непочтено държание в обществена тоалетна през 2007 година и се признава за отговорен по по-леко обвиняване в нарушение на публичния ред.

 

Боб и Надин Менендес

Има обвинявания и против предприемачи

Очаква се Менендес, брачната половинка му и предприемачите - Уаел Хана, Хосе Урибе и Фред Дайбс - да се явят пред федералния съд в Манхатън на 27 септември, с цел да им бъдат повдигнати обвинявания в скрит план за рушвет, машинация и търговия с въздействие.

На Боб и Надин Менендес също по този начин е повдигнато по едно обвиняване в изнудване и корист със служебно състояние. Всеки от двамата е застрашен от до 45 години затвор, макар че присъдата в последна сметка ще бъде избрана от арбитър и евентуално ще бъде доста по-малка.

Според обвинителния акт Хана, който е родом от Египет, е организирал срещи през 2018 година сред сенатора и египетски публични лица, на която те са поискали от Менендес да подпише военна помощ, която Вашингтон е спрял поради опасения по отношение на спазването на човешките права в страната.

В подмяна 40-годишният Хана назначил на заплата Надин Менендес в компанията си, която имала изключителното право да сертифицира халал месо, доставяно в Египет от Съединените щати, настояват прокурорите.

По-късно сенаторът се опитал да убеди Министерството на земеделието на Съединени американски щати да не подхваща никакви дейности, с цел да попречи на монополния статут на компанията, съгласно обвинителния акт.

" Все още преглеждаме обвиняванията, само че въз основа на първичния ни обзор те са безусловно неоснователни ", съобщи в изказване представител на Хана.

Египетското посолство във Вашингтон не отговори на молбата ни за коментар.

Прокурорите настояват, че Урибе, който е работил в областта на товарните транспорти и застраховането, е дал на Надин Менендес 15 000 $ в брой, с цел да помогне за покупката на кабриолет Mercedes-Benz, откакто брачният партньор ѝ е помолил чиновник в основната прокуратура на Ню Джърси да позволи удобно следствията за измами на сътрудниците на Урибе.

Дайбс, строителен бизнесмен, дава на Менендес златни кюлчета и пари в брой, откакто Менендес се пробва да повлияе на федерално наказателно дело в Ню Джърси против него за приемане на заеми под подправен предлог, настояват федералните прокурори в Манхатън. Дайбс се признава за отговорен и получава условна присъда.

Адвокатите на Урибе и Дайбс към момента не са дали отговор на молбата ни за коментар.

 

Инфо: " Ройтерс "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР